SUGAR SNOW – WOODFACE REIMAGINED

Tien jaar geleden begon de Amerikaanse zangeres Simone Berk uit Boston, Massachusetts platen op te nemen en op te treden onder de naam ‘Sugar Snow’. In het prille begin waren haar nummers vergelijkbaar met het melancholische dromerige popwerk van bands als ‘Mazzy Star’ en ‘The Cowboy Junkies’.

In de lente van vorig jaar trok ze de opnamestudio in om alle liedjes uit het volledige album “Woodface” van de Nieuw-Zeelandse/Australische formatie ‘Crowded House’ van eigen interpretaties te voorzien. Die oorspronkelijke plaat verscheen in 1991 als derde album van deze topgroep. In de studio werd Simone Berk op enkele tracks begeleid door de ‘crème-de-la-crème’ van de muziekscène uit Boston, terwijl albumproducer en multi-instrumentalist Brian Charles zowat alle basisinstrumentatie bij de songs heeft verzorgd.

Het resultaat van die noeste arbeid is nu te horen op het album “Woodface Reimagined” waarop de veertien originele ‘Crowded House’-liedjes van de broers Neil en Tim Finn in een creatieve ‘Sugar Snow’-versie gebracht worden. Vanzelfsprekend zijn daar de vijf singles bij die destijds uit dit album werden getrokken: “Chocolate Cake”, “Fall At Your Feet”, “Weather With You” (zie video), “Four Seasons In One Day” en “It’s Only Natural”. Er is eveneens een dromerige, poppy synthesizerversie te horen van de song “Italian Plastic”, het enige nummer dat niet door de Finn-broers werd geschreven.

In deze versies van ‘Sugar Snow’ wordt vlotjes afgewisseld tussen allerlei muziekgenres als punk, techno, pop, indie rock en zelfs big band-stijl. De oorspronkelijke melodielijnen van de songs blijven wel altijd herkenbaar, maar haar interpretaties zijn toch wel een paar keer heel origineel en inventief. Vooral de tweestemmige dromerige ‘Twin Peaks’-achtige versie van “It’s Only Natural” klinkt fris en harmonieus en ook de swingende rockabilly-versie van “Tall Trees” ligt een behoorlijke afstand verwijderd van de originele ‘Crowded House’-song, terwijl “Four Seasons In One Day” wellicht het nummer is dat het nauwst aansluit bij de originele versie.

Het naar de jaren ’20 verwijzende big band-geluid werd geselecteerd voor ‘Sugar Snow’s versie van de song “There Goes God” en ook het door orgel begeleide, instrumentale nummer “All I Ask” klinkt eerder als een demo-track. Wij zijn vooral onder de indruk gekomen van haar interpretaties van de song “As Sure As I Am” en van het bijzonder melodieuze popliedje “She Goes On”. Zoals eerder al aangegeven zit er zoveel variatie tussen deze coverversies dat het moeilijk is om dit album helemaal in één of andere categorie onder te brengen. Maar dat “Woodface Reimagined” een zeer verdienstelijk werkstuk is van Simone Berk aka ‘Sugar Snow’, dat staat toch wel buiten kijf. De Finn-broers zullen volgens ons wel behoorlijk vereerd zijn met dit muzikale eerbetoon aan één van hun beste albums.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video